Reklam sektöründe kullanılan Folyo bir yüzeyi görünen diğer yüzeyide yapışan bir üründür. Bu malzemenin kullanım alanlarına göre çeşitleri vardır. Bu çeşitleri kısada olsa Folyonun çeşitlerine ve Kullanım alanları konusunda değinmiştik. Folyo PVS esaslıdır ve esnek bir malzemedir. Isıya dayanıklı bir malzemedir. Bu ürünü yapıştıracağımız yüzeyi düzgün ve iyi bir şekilde temizlediğimizde ve güzelce yapıştırdığımızda istenmediği taktirde sökülmeyecektir. Bu malzeminin kullanım alanlarına göre ömrüde artak veya azalır. Folyo yapışırken zemininde su kalırsa ve bu su dışarı çıkartılmazsa sorun yaşarsınız. Aynı şekilde zeminde toz gibi folyonun yapışmasında sıkıntı yaşanacak maddeleri zeminden temizlemeden yapıştırmak zararlı olacaktır. Folyo bu gibi etkenlere karşı dayanıklılığı azdır.
Dijital Baskı Folyosu ve Mürekkepleri
İç Mekan Folyo
Bu folyo çeşidi sadece iç mekan baskılar da kullanılır ve su bazlı mürekkeplerle baskı yapılır. Bu sebepten laminasyon kaplanmadan kullanılmaz. İç mekan Folyoda görünüşte diğer folyolar gibidir ancak bu malzemenin mürekkep tutması için üzerine extradan bir film kaplanmaktadır. Bu film sayesinde Su mazlı mürekkep folyonun üzerinde durabilmektedir. Bu baskıları dış mekanda kullanma gibi bir lüksümüz yoktur çünkü çok kısa bir süre içinde baskı yapmış olduğunuz folyonun üzerinde renk kalmayacak ve güneş başta kırmızı tonlarındaki renkler olmak üzere hepsini solduracaktır.
Dış Mekan Folyo
Bu folyo ( vinyl ) çeşiti sıklıkla kullanılan bir ürün olup üzerine Solvent bazlı mürekkeplerle baskı yapılır. Solvent bazlı mürekkep olduğundan dolayı malzeme üzerine direk baskı tutmakta ve dolayısıyle extradan bir film kaplanmamaktadır. Solvent Bazlı mürekkep kullandığınız mürekkebin cinsine göre 1-5 yıl arasında solmayabilir.
Plotter Kesim Makinası
Elmas uç vasıtası ile folyo üzerinde X,Y,X düzleminde hareket ederek kesim işlemini gerçekleştirir. Bu makinanın en küçük boyu 60 cm genişliğinde, en büyüğü ise 120 cm genişliğindedir. Renkli kesim folyolarının üretimi en fazla 126cm. ölçüsündedir. Bu sebepten en büyük ebattaki makinanın genişliği 120 cm'dir. 6 cm'lik alanlar ise makinaya folyoyu yerleştirdiğimizde folyonun sabitlenmesinde kullanılan ayakların payıdır. Rulo boyu max 50 m olup bu boyun tamamını kesebilme özelliğine sahiptir.
Dijital Baskı Makinası
Bu makina tipleri adı üstünde baskı yapması amacı ile üretilmiştir. Evlerimizde ve ofislerimizde bulunan printerların çalışma mantığı ile hemen hemen aynı olan bu makinaların ev tiplerinden farkı Sanayi tipi olmasıdır. Bu tip folyoların 100 cm'den 200 cm'e kadar genişliği bulunmaktadır. Daha büyük folyo üretilmemesindeki sebep montajının tek parça yapılmasındaki güçlüktür.
Serigrafi Makinaları
Bu makinalar Seri üretim için kullanılıp belirli ebatların dışına çıkamamaktadır. Folyo üzerine işleyeceğiniz görselin kalıbı hazırlanıp bu kalıp üzerinden seri üretim yapılma esası ile çalışır. Kalıp maliyetleri yüksek olup adet maliyetine böldüğünüzde diğital baskıdan daha uygun fiyata gelmektedir, ancak adetlerin yüklü olması gerekmektedir, aksi halde fiyat kalıp maliyetinden dolayı yüksek çıkacaktır.
Folyo Baskıda Dikkat Edilecek Hususlar
Folyonuzu kutusundan çıkarma anından başlayalım isterseniz. Folyonuzu kutusundan çıkardığınızda folyonun yüzeyine mümkün olduğunca elllerinizle birebir temas etmeyiniz, bu esnada eldiven kullanabilirsiniz. Folyo üzerine çıplak ellerinizle temas ettiğinizde bu bölge elinizin yağından nasibini alacağından artık baskı tutmayacaktır. Makinaya yerleştirdiğiniz folyonun kenarları buruşmuş olmamasına dikkat ediniz, nakliye esnasında malzemenin kenarlarında hasar olmuş olabilir. Folyonuzu bu şekilde digital baskı makinanıza yerleştirirseniz eğer baskı esnasında kafa ( baskıyı yapan parça ) folyonun kenarlarına sürtecek ve baskıyı bozacaktır, hatta bu kabarma fazla ise folyonuzu sıkıştıracaktır. Baskı makinanızın cinsine göre kafayı haraket ettiren motorun kuvvetine göre motoru bile yakabilirsiniz.
Folyo baskı yaparken iş yetiştirmek için hızlı modu kullanabilirsiniz acak bu modda baskı yaparken mürekkebiniz baskı kadar hızlı olamayacak ve kurumayacaktır. Bunun için çözüm aramalısınız gerekirse extra ısıtıcı ve fan yerleştirmelisiniz. Mürekkep kurumadan baskıyı sararsanız eğer bu size ciddi bir sıkıntı çıkaracak ve tüm kurumamış mürekkep folyonuzun arkasına ( rulo olduğundan dolayı ) yapışacaktır.Sonrasında da baskıyı baştan basmak durumunda kalacaksınız. Mürekkebin anlık kuruması riskimizin büyük bir bölümünü almış oldu, ancak digital baskı işlerinde baskı yapıldıktan sonra hemen uygulama yapılmaz yada laminasyon çekilmez. Basılmış olan ürünü en az 6 saat kurutmalı ve sonrasında montaj yapmalısınız. Türkiye şartlarında işlerin hepsi çok acil olduğundan bu kurala fazla riayet edilmez. Bu 6 saatlik kuruma işlemi gerçekleşmeden Laminasyon çekmenizde doğru değildir.
Baskıdan yeni çıkmış folyonun üzerindeki mürekkep folyo üzerine tam nüfuz etmediği sürece yani kurumadığı sürece laminasyon yapmamız, nemli bir yüzeye folyo vinil yapıştırmamız anlamına gelir ve daha önceki konularda da anlattığımız üzere su folyonun büyük düşmanlarından biridir. Bu uygulama yanlış olup daha sonrasında sıkıntı çıkaracaktır.